Foto: H.Somsen

Klik op het miniatuur om de foto te vergroten.

de urasenke thee traditie

Urasenke theeschool is een thee-instituut dat haar oorsprong vindt in het Japan van de zestiende eeuw. In dit instituut wordt de theeceremonie onderwezen. Een theeceremonie is de uiterlijke vorm van een gevoel dat men ontwikkelt door de studie van ďChadoĒ, de Weg van de Thee. De groene poeder thee, matcha genaamd, die gebruikt wordt tijdens een theeceremonie is in de 12 e eeuw in Japan geÔntroduceerd door Zen monniken bij terugkeer van hun studie in China. Zij gebruikten de thee als geneesmiddel en als een stimulerend middel voor hun meditatie.

Vanuit deze practische toepassing zijn in Japan de vormen ontwikkeld die grote invloed op de Japanse cultuur hebben gehad. Daar komt bij dat de beroemde Japanse theemeester Sen Rikyu (1522-1591) in de 16e eeuw de theeceremonie tot een manier van leven heeft gemaakt. In zijn tijd was hij een leidende persoonlijkheid in kunst en politiek. Zijn ideeŽn vormen nog steeds de grondslag van goede smaak in ambacht en kunst in Japan. Sen Rikyu vatte de basisprincipes van ďChadoĒ samen in vier principes: Wa, Kei, Sei, Jaku.

"Wa" betekend harmonie: harmonie tussen de mensen onderling en tussen de voorwerpen die gebruikt worden tijdens de theeceremonie.

"Kei" betekent respect. Respect moet men hebben voor alle voorwerpen. Dit komt voort uit oprechte dankbaarheid voor het bestaan.

"Sei" betekend reinheid zowel in materiŽle als in geestelijke zin.

"Jaku" betekend innerlijke rust, welke ontstaat door het beoefenen van de drie voorafgaande principes.

De huidige Urasenke grootmeester, Zabozai Oiemoto is de zestiende generatie kleinzoon van Rikyu, en vertegenwoordigt de Wabi Cha-stroming binnen de thee wereld. Deze stroming legt de nadruk op het rustieke en eenvoudige.

urasenke buiten japan

De vader van de huidige Urasenke grootmeester Daisosho Hounsai Genshitsu is in 1951 begonnen Urasenke theetraditie toegankelijk te maken voor geÔnteresseerden buiten Japan, met de opening van een Urasenke vestiging in Hawaii. Sinds 1951 zijn er wereldwijd 21 officiŽle vestigingen geopend in:

Noord Amerika: New York, Honolulu, San Francisco, Seattle, Washington DC, Vancouver.
Centraal en Zuid Amerika: Mexico, Sao Paulo.
Europa: Londen, Rome, Paris, DŁsseldorf, Freiburg, Amstelveen, Moscow.
AustraliŽ; Sydney, Brisbane.
AziŽ: Bejing, Tianjin, Nanking, Seoel.

Daarnaast bestaan in vele landen behalve de officiŽle vestigingen regionale studie groepen aangesloten bij de Urasenke Tankokai Association organisatie.

Veel mensen vinden buiten Japan, door de Urasenke vestigingen en studie groepen, toegang tot de kennis over de Japanse cultuur via de Weg van de Thee.